‘Dit is de beste les die ik ooit zag’

Een artikel met deze titel triggert elke leerkracht. Voor die beste les trok Johannes Visser van De Correspondent naar Nootdorp, een dorpje vlakbij Den Haag. De leerlingen daar speelden het spel ‘Terra Nova‘. Een bordspel dat in september uitkomt.  In dat spel maken leerlingen hun eigen maatschappij en dat brengt moeilijke beslissingen met zich mee. Wie is de leider? En gaan we voor één leider of voor meerdere leiders? Of juist helemaal geen leider? Wat als iemand ziek is? Wat met nieuwe inwoners? Kortom heel veel vragen waarin kinderen/leerlingen worden gestimuleerd om een antwoord op te vinden.

Meer info vind je in het originele artikel maar hier al enkele quotes van leerlingen die te horen waren tijdens het spelen van het spel.

‘We hebben wel één baas nodig. Drie bazen is niet handig. Dat is in de klas toch ook niet handig? Dan krijgen we ruzie.’

‘Ieder kamp krijgt één leider. Dat is de wijste en de oudste. De dorpsbewoners mogen hun ideeën aan hen vertellen.’

‘Wij hebben een koning en koningin, maar vinden het niet eerlijk dat hun kinderen dat ook weer worden. Wij hebben verkiezingen voor de koning en koningin’

Het is een fenomeen, dit spel en er is heel veel om te doen. Het gaat over burgerschap bij leerlingen, iets wat niet anders dan een heet hangijzer kan genoemd worden in onze huidige maatschappij. Hoever moeten we hierin gaan met onze leerlingen en hoe kan dit spel daarin bijdrage. Ik ga er achteraan en hou u op de hoogte.

Foto: Mischa Haller

Origineel artikel: https://decorrespondent.nl/7018/dit-is-de-beste-les-die-ik-ooit-zag/2302407113402-911c989e

 

 

Een gedachte over “‘Dit is de beste les die ik ooit zag’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s