#1 | Maarten Van De Broek over groepsvorming

Et voila. Hier is ie dan. De eerste aflevering van onze podcast. Eentje nog opgenomen met trillende stem, hopelijk gaat dat in de toekomst wat vlotter.

Ik praat in deze podcast met Maarten Van De Broek. Maarten Van De Broek is oprichter van Vonk en visie, een centrum dat opleidingen geeft aan professionals in het onderwijswerkveld en hulpverlening biedt aan jongeren. Maarten Van de Broek is psychotherapeut en heeft ook een eigen praktijk te mol. Hij is auteur van het boek “Ontmoetingen in psychotherapie, Interactionele Vormgeving in 31 praktijkverhalen” en co-auter van het boek ‘leerbereidheid van leerlingen aanwakkeren, principes die motiveren, inspireren en werken.”

Ik praat met hem over groepsvorming en kennismaking. Want binnenkort is het de start van het schooljaar en trekken er weer duizenden jongeren naar de klaslokalen. Velen van hen komen ze terecht in een totaal nieuwe omgeving, in een nieuwe klasgroep waarin ze niemand kennen. De vraag die ik me stel is hoe je daar als leerkracht het beste mee omgaat. Hoe zorg je ervoor dat je vanaf dag 1 een positief leerklimaat schept en zorgt dat iedereen zich thuisvoelt. We doen dat aan de hand van de groepsvormingfases van Bruce Tuckman (Forming – Storming – Norming – Performing).

Maarten Van De Broek gidst ons door die fases en geeft ons tips en toont de valkuilen van elke fase. Op het einde van het gesprek vragen we Maarten ook naar zijn visie op het onderwijs. Wat zou hij graag veranderen in het onderwijs.

Meer info over Vonk en Visie vindt u hier.

De brochure die Maarten en zijn team schreef over groepsvorming kan u hier vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s