Anderstalige leerlingen mogen moedertaal spreken op scholen gemeenschapsonderwijs

Nieuws uit het onderwijsland: Anderstalige leerlingen mogen moedertaal spreken op scholen gemeenschapsonderwijs.
Iets wat tot op heden angstvallig gemeden en verboden wordt, krijgt nu een positieve plaats in het onderwijs. Experts zijn het namelijk unaniem eens dat je een andere thuistaal (dan het Nederlands) beter positief kan benaderen dan met repressie te verbieden.

We citeren even  Raymonda Verdyck, de topvrouw van het GO!

“Door de moedertaal een positieve plaats te geven in de schoolomgeving voelen leerlingen zich beter en dan leggen ze ook makkelijker de brug naar het Nederlands”

 

Meer info leest u hier en ook de politiek heeft al van zich laten horen. N-VA onderwijsspecialist Koen Daniëls noemt deze beslissing een ‘stap te ver‘. Volgens Daniëls krijgen anderstaligen nu de boodschap dat het eigenlijk niet uitmaakt, dat schrijft VRT NWS. Reactie van de experts bleef dan ook niet uit

“Daniëls heeft gelijk”, zegt UGent professor Piet Van Avermaet “als hij zegt dat de kennis van het Nederlands essentiëel is om goed te functioneren in onze samenleving. Maar hij heeft ongelijk als hij meertaligheid en de kennis van het Nederlands tegenover elkaar plaatst. Ik begrijp dat hij dat doet om ideologische redenen.”

Misschien is de reactie van de minister van onderwijs Hilde Crevits nog de beste:

“Polarisatie is echt niet nodig” reageert Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits. “Meertaligheid is een troef en dat moet school per school bekeken worden hoe die troef kan uitgespeeld worden. En het Nederlands in de klas staat niet ter discussie. Dat is en blijft de onderwijs- en intructietaal. Maar we moeten ophouden met het stigmatiseren van kinderen die een andere taal thuis spreken, alsof dat per sé slecht zou zijn. Het kan net helpen dat te gebruiken om ze beter Nederlands aan te leren.”

 

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11/27/anderstalige-leerlingen-mogen-moedertaal-spreken-op-scholen-geme/

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s