Podcast #8 | Debat rond de eindtermen live vanop het Podcastfestival

Voorbije zaterdag gooide Nest zijn deuren open voor het tweede Podcastfestival. Op het festival stonden tal van verschillende podcast geporgrammeerd en ook het onderwijs had zijn plaats gekregen. Een uitgekozen panel discussieerde over de functie en de inhoud van de eindtermen. Er zit namelijk een hervorming aan te komen, een hervorming die een dag voor het debat met een jaar werd uitgesteld.

De panelleden waren onderwijsexpert Pedro De Bruyckere, leerkracht van het jaar 2012 Bram Bruggeman, historica Heleen Debruyne en Econoom Stijn Baert.

Podcastfestival 2017 51

Deze vier experten gingen met elkaar in gesprek over wat een leerling nu juist moet kennen, kunnen en zijn na zijn jaren van verplicht onderwijs. Een moeilijk thema dat een breed maatschappelijk debat verdient. Afgetrapt werd er met de vraag welke rol de eindtermen moeten spelen. Zijn eindtermen een eindmeet of juist een richting. En waar eindigen die eindtermen? Of zoals Bram Bruggeman het stelde: “Ik vind het raar dat we spreken over eindtermen. Het streven hiernaar mag niet stoppen op 18 jaar.”

Maar er werd ook gekeken waar de jongeren naartoe moeten met hun diploma, namelijk de arbeidsmarkt. Sociaal econoom Stijn Baert stelde zich luidop de vraag hoe we jongeren het beste kunnen voorbereiden op een flexibele arbeidsmarkt: “Zowel het verwerven van basiskennis als vaardigheden zoals intellectuele creativiteit zijn daarbij belangrijk.”

Podcastfestival 2017 57.jpg

De eindtermen bepalen ook wat zich zal nestelen in ons collectief geheugen. De guldensporenslag, de Franse revolutie, de 80-jarige oorlog. Wat is belangrijk en wat niet? “Ik denk dat er toch wel iets van een kader nodig is om iets aan vast te hangen anders wordt het een soep in hun hoofd” haalt Heleen Debruyne aan.

“Voor mij is het belangrijk dat het gaat om dat historisch bewustzijn, minder om de feiten”, zegt Bram Bruggeman, “Liefde voor het vak en liefde voor je leerlingen is een mensoverschrijdend beginpunt.”

24799488_1636637096379626_2490997721934732246_o.jpg

Als laatste onderwerp werd er even gekeken naar wie die beslissing over de eindtermen nu moet nemen. Stijn Baert vraagt zich af of de politiek zich wel moet bemoeien in dit debat: “Is het wel goed dat pas in het parlement het debat ten gronde wordt gevoerd? Laten we dit niet beter over aan de experten?”

“Dat wordt inderdaad een hele boeiende discussie de komende maanden”, zegt Pedro De Bruyckere, “ook de media zal hier een belangrijke rol in spelen als controle.”

Het hele debat is integraal te beluisteren via Spotify, Stitcher of Itunes. Laat gerust je mening horen via Twitter (@dekrijtlijnen), Facebook of via http://www.dekrijtlijnen.be

FOTOS: Wouter Maeckelberghe Photo en Kris Jacobs

Een gedachte over “Podcast #8 | Debat rond de eindtermen live vanop het Podcastfestival

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s