Touche met Olivia Rutazibwa

U kent waarschijnlijk wel het radioprogramma Touché. Elke zondag nodigt presentatrice Friedl’ Lesage een straf iemand uit om te praten over wat hem of haar raakt. Op de laatste zondag voor de kerstdagen was politicologe Olivia Rutazibwa te gast. Zij geeft les aan de universiteit van Portsmouth.

In het gesprek vertelt Rutazibwa over wat er mis is met onze Westerse samenleving in het hele debat rond racisme en hoe we dat racisme blijven voeden. Onder meer door onze geschiedenislessen:

“In geschiedenisboeken komen alle goede dingen uit Europa maar de industrialisering in Europa had letterlijk nooit kunnen plaatsvinden zonder het systematisch uitbuiten van (zwarte) mensen. Het verhaal van Westerse superioriteit valt gewoon als een kaartenhuis ineen. Dat verklaart ook meteen waarom we dat verhaal blijven vertellen. Het is geen verhaal van goede en slechte mensen, het is een verhaal van macht. Als je kan bepalen hoe mensen over de wereld denken, heb je macht. In de geschiedenisboeken staat dat Columbus Amerika ontdekt. Alsof mensen pas beginnen te bestaan als wij onze blik daarop richten.”

Kortom Rutazibwa stelt pertinente en ook wel (voor ons, witte mannen en vrouwen) pijnlijke vragen. Ze verwijst ook naar het levenswerk van Malcolm X of James Baldwin dat tot op heden niet op de leeslijst staat in het onderwijs. Ze vertelt ook over de straffe documentaire ‘I Am Not Your Negro‘ die onder meer gaat over het werk van James Baldwin.

Over Malcolm X zegt Olivia Rutazibwa dit

“Hij geeft enorme inzichten mee. Over het associëren van zwart met iets negatiefs, en blank met iets positiefs. Die houding zit zo diep in onze cultuur. Heel veel jongeren van Afrikaanse in onze grootsteden herkennen zich niet in de boeken die ze moeten lezen. Als ze Malcolm X zouden lezen, zouden ze weten dat zij ook mee het verhaal van de geschiedenis kunnen vertellen.”

Het artikel over dit gesprek kan u hier lezen.

De hele uitzending kan u beluisteren via de podcast van touche of via de website van Radio 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s