Eén op vijf jongeren verwondt zichzelf

Voorbije zaterdag was Griet Plets te gast in Interne Keuken, het radioprogramma van Sven Speybrouck en Koen Filet op Radio 1. Griet bracht een onrustwekkend cijfer mee: 1 op de 5 jongeren verwondt zichzelf. Een cijfer dat even doet slikken. Griet ging op onderzoek en ging praten met tal jongeren die worstelen met automutulatie maar ook met zorgverleners en experten. Dat resulteerde in een artikel voor De Standaard en in een open en eerlijk gesprek bij Sven en Koen.

Het is echt de moeite om het hele gesprek te beluisteren, maar hier toch enkel uitspraken van Griet. Je kan ook het volledige artikel lezen op de website van Radio 1.

“Als je als ouder ontdekt dat je kind zoiets doet, wil je dat het daar meteen mee stopt, dat is een heel basale ouderlijke intuïtie. Maar zelfverminking is een verslaving, zomaar stoppen kan niet. Het is als ouder heel moeilijk om dat te aanvaarden.”

 

“Als iemand zichzelf wil verminken, vindt die toch een manier. Jongeren doorlopen daarom eerst een andere weg, ze leren omgaan met wat er achter de zelfverwonding schuilt. Sommige jongeren zullen misschien weer hervallen. Ze hebben een lange weg te gaan.”

 

“Als ouder voel je je snel schuldig. Maar onderzoek leert dat zelfverwonding slechts in een heel beperkt aantal gevallen met de thuissituatie te maken heeft.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s