Het Edunext Leerfestival

Op 21 februari ga ik naar het Edunext leerfestival. Edunext is een organisatie die scholen wil inspireren en motiveren om van binnenuit te veranderen. Het Edunext leerfestival verzamelt tal van die scholen om hen te laten tonen wat zijn verandert hebben binnen hun school en dat te delen met het onderwijsveld.
Jan Rotmans doet de afsluitende keynote. Rotmans is professor transitiekunde en een autoriteit op vlak van transformatie.
Onder meer volgende scholen komen hun vernieuwingen voorstellen in workshops: De Studio’s Oostende, ’t Vier Kortrijk, Basischool Sint-Paulus Gent, Sint-Jozef Sint Pieter Blankenberge (tabletschool), Dalton school Stedelijk Lyceum Gent, scholengemeenschap Kogeka, da Vinci Sint-Niklaas, POV Waas- en Durme, PSS Munsterbilzen en Lesson Study

Klasse sprak deze week met bezieler Dirk De Boe over hoe je op een creatieve manier, binnen het opgelegde systeem, toch jouw school innovatief kan houden en transformeren.

Lees hier het volledige interview. Maar hier al enkele interessante quotes

“Je kan je netwerk creatief inschakelen. Ondernemers vragen om gastlessen te geven. Of misschien heeft een leerling wel een oom in een bedrijf dat een afgeschreven machine aan de school wil schenken. Ook op financieel vlak. Iedereen denkt: ‘het geld komt van Brussel’. Maar geld kan ook via pedagogisch verantwoorde projecten naar de school vloeien, of op basis van vrijwilligerswerk.”

 

Een directeur moet ervoor zorgen dat leraren samen tijd doorbrengen om te professionaliseren: samen kijken naar leerinhouden, nieuwe methodes van evalueren … Want het is niet eenvoudig om dat als leraar in je eentje te doen. En ook niet wenselijk.”

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s