Let’s Recap

Maandag zat ik op een bijscholing rond lezen. En er kwam uit dat lezen en spreken twee vaardigheden zijn die zeer goed samen gaan en elkaar versterken. Er kwamen tal van manieren aanbod en ik kan zeker de handleiding van IedereenLeest aanraden die je gewoon kan downloaden op hun website.

recap-ios-iconMaar ik raad vandaag een andere tool aan. Recap is een website waarop leerlingen heel gemakkelijk via hun smartphone of computer filmpjes kunnen uploaden. Weg met dat gedoe van filmpjes doorsturen via wetransfer of mail, weg met het probleem dat filmpjes te groot zijn, niet geopend kunnen worden of een fout bestandsformaat zijn. Met Recap zorg je ervoor dat al die zorgen achter je liggen en dat leerlingen heel makkelijk en snel zelf een filmpje kunnen uploaden, dat jij als leerkracht heel makkelijk kan bekijken, op reageren en kunt beoordelen.

Ik gebruik Recap bijvoorbeeld voor een boekopdracht. De leerlingen moesten drie opdrachten doen. Als eerste mij vertellen in een filmpje hoe ze tot de keuze van hun boek zijn gekomen, als tweede opdracht zijn ze halfweg bij het lezen en vertellen ze me hoe het lezen gaat, wat ze van het boek vinden. Als laatste opdracht geven ze me een korte recensie van het boek. heel simpel en snel. Je kan een deadline plakken op de opdracht, een limiet qua duur voor de filmpjes (zo dwing je leerlingen ook om gevat en to the point te antwoorden)

Je kan de vorm ook omdraaien en als leerkracht korte instructie of opdrachtfilmpjes maken die de leerlingen dan kunnen bekijken en zo aan de slag kunnen. Je kan zelfs een hele verhaallijn maken waarbij je leerlingen stap voor stap begeleidt in het proces via korte filmpjes.

Meer info over recap vind je ook op deze blog waar nog meer mogelijkheden van de website worden uitgelegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s