Lesgeven is lastig

Toen ik als 22-jarige ontdekte dat ik geen muziekmanager wou worden, moest ik op zoek naar een nieuwe studie. Het moest film worden maar het KASK wou mij niet binnenlaten. Dus dan ging ik maar voor leerkracht gaan. Want hoe moeilijk kon dat zijn? Ik zag me dat wel doen, zo wat voor de klas staan. Wat praten tegen die leerlingen. Wat verhalen vertellen.

Drie jaar opleiding en twee jaar in het werkveld hebben mij een ding geleerd: Lesgeven is fucking moeilijk en complex.

De columns van Frederik Anseel in De Tijd zijn altijd fantastisch om te lezen maar deze keer was de column heel herkenbaar. Ook al gaat het over bedrijfsleiders die de overstap maken naar het onderwijs, de mythes die Anseel doorprikt, zijn heel herkenbaar.

Een voorbeeldje.

“Mythe één: lesgeven is leuk om te doen en vormt een verfrissend contrast met de saaie zakenwereld. Fout. Lesgeven is lastig en niet iedereen met brains is ervoor geschikt, zegt Kellaway. Ze beschrijft hoe een bankier zich inschreef omdat hij dacht dat het fun zou zijn. Na één dag voor de klas kreeg ze een tekstbericht ‘I hate it. Get me out. Now.’ Voor de klas staan is een uniek talent, laten we het ook zo erkennen.”

Exact de attitude waarmee ik ooit begon aan de lerarenopleiding. 1 examenperiode later (alles gebuisd) had ik door dat het geen ‘walk in the parc’ ging zijn. 1 stageperiode later wist ik dat lesgeven gigantisch lastig en moeilijk is.

Lees hier de hele column van Frederik Anseel. Het is de moeite.

2 gedachtes over “Lesgeven is lastig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s